Květ černého bezu

Právě v tomto období kvete černý bez – rostlina již dávno známá svými léčivými a zdraví prospěšnými účinky.

Bez v lidových tradicích a v léčitelství

Květ černého bezuČerný bez požíval již u našich předků veliké úcty, a to nejen pro své léčitelské schopnosti. Středověk jej považoval za rostlinu s kouzelnou mocí. Celkem přirozeně tak kolem něj vznikla celá řada pověr, kupř. nošení bezinek mělo chránit před zlými silami, těhotným ženám pak mělo líbání bezového keře zajistit šťastnou budoucnost pro nenarozené dítě. Podle jiných pověr v keři bydleli čarodějnice a duchové, které chránili keř i jeho okolí před zlem, a proto byly bezové keře často vysazovány do okolí chalup. Připisovaly se mu také věštecké schopnosti – jistě si vzpomenete na průpovídku „Třesu, třesu bez, pověz ty mi pes, kde můj milý dnes.“, kterou říkávaly dívky o vánocích.

Kromě kouzelných schopností měl bez podle našich předků také schopnosti léčitelské - používal se při bolestech zubů, na popáleniny nebo kousnutí zvířetem se přikládaly obklady z mladých lístků bezu, smíchaných s ječnou moukou.

Černý bez

Léčivé účinky černého bezu

At již máme na mýty a pověry kolem černého bezu názor jakýkoli, jeho zdraví prospěšné účinky na organismus nelze popřít. Používá při horečce, pomáhá při nemocech z nachlazení a při chorobách dýchacích cest. Teplý čaj můžeme pít při rýmě, kašli a zahlenění plic. Květ bezu obsahuje mimo jiné vitamíny P a C, které zpevňují cévní stěny, proto jej užíváme při nemocech cév, křečových žilách a hemeroidech.

Chladný neslazený čaj popíjíme při žaludečních nevolnostech a křečích, při žaludeční a střevní kolice, dále při menstruačních a neuralgických bolestech a migréně. Vlažný neslazený čaj pijeme po šálcích proti vysokému krevnímu tlaku a při nemocech ledvin či močového měchýře. Zevně můžeme vlažný nálev používat jako kloktadlo při bolestech v krku, chrapotu, začínajícím kašli a při zánětu nebo otoku dásní.

Sběr a sušení květů černého bezuSběr a sušení květů

Květy vykvétají od května do července. Pro sušení sbíráme celé, plně rozkvetlé květy, a to ulamováním nebo odstřiháváním z větví, nejlépe za slunných dní kolem poledne. Sušíme je v co nejkratší době buď rozprostřené v tenké vrstvě, nebo květenství zavěsíme v dobře větrané místnosti. Nikdy nesušíme na přímém slunci.

Jak připravit čaj

Polévkovou lžíci sušeného květu zalijeme ¼ litrem vroucí vody, necháme 10 minut vyluhovat a přecedíme. Čaj můžeme osladit medem.